Átalányadós egyéni vállalkozás létrehozás lépései

1. lépés: Ügyfélkapus hozzáférés kérése

Először is szükséged lesz egy ügyfélkapus hozzáférésre, melyet kormányablakban tudsz igényelni. A legtöbb helyen időpontot kell kérni, de nem titok, hogy időpont nélkül is bemehetsz. Vinned kell a személyes irataidat és egy email címmel kell készülnöd, amelyhez majd hozzárendelik az ügyfélkapudat. Erre mindenképpen szükséged lesz, mert ezen keresztül lehet létrehozni az egyéni vállalkozást.

Ennek az applikációnak a segítségével pedig valós időben ellenőrizheted, hogy mennyire leterhelt az adott kormányablak, ezzel elkerülve a tömeget.

2. lépés: Átalányadós egyéni vállalkozás létrehozása avagy a vállalkozói igazolvány kiváltása

Magát a fizikai igazolványt igazából már nem szoktuk igényelni, mert felesleges, de a vállalkozás létrehozásához az alábbi lépéseken kell végigmenned:

A) Személyes ügyintézés: Átalányadós egyéni vállalkozás létrehozását, személyesen a NAV-nál is lehet kezdeményezni, de lényeges, hogy az ott ülő munkatársaknak nem ez a szakterülete, így érdemes előtte könyvelővel is egyeztetni.

B) Online: a következő linkre https://www.nyilvantarto.hu/ugyseged/LoginPage.xhtml kattintva, az ügyfélkapun, a Webes Ügysegéd felületen, az egyéni vállalkozással kapcsolatos ügyek intézése oldalra kerülsz, ahol az ügyfélkapus azonosítóddal be kell lépned. Sikeres belépést követően – a Webes ügysegéd első használatakor – meg kell adnod a személyes adataidat is. Az adatokat a Webes ügysegéd eltárolja, így később már nem kell újból megadnod. Ezt követően, a kiválasztott ügytípushoz tartozó űrlap jelenik meg, melyet ki kell tölteni. Itt elég sok adózási kérdésre kell válaszolni, amennyiben esetleg elakadnál, akkor egyéni vállalkozás létrehozásában itt tudunk segíteni.

Ezen kívül meg kell adnod egy székhelycímet és tevékenységeket is, amelyeket végezni szeretnél. Csak olyan tevékenységet vegyél fel, amit valóban végezni is fogsz. Tevékenységet utólag is bármikor ki lehet venni és hozzá is lehet adni.

Lényeges, hogy az egyéni vállalkozás bejegyzése, létrehozása azonnal megtörténik. Vagyis attól a naptól kezdve egyéni vállalkozó vagy.

3. lépés: Igazolás arról, hogy Átalányadós vállalkozóvá váltál

Ha elkészült és beküldésre került az „Egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének bejelentése” nevű adatlap, akkor kapsz egy visszaigazolást arról, hogy nyilvántartásba vettek mint egyéni vállalkozót. Ez azt jelenti, hogy Átalányadós vállalkozóvá váltál. Ez az igazolás szolgál a vállalkozói igazolvány helyett. Őrizd meg az e-mailt és olvass tovább, hogy mit kell még tenned.

4. lépés: Most jön a lényeg, amit sokan figyelmen kívül hagynak

Az önkormányzathoz már nem kell külön bejelentkezni, de iparűzési adó bevallást kell majd készíteni, illetve regisztrálni kell a kamarához. Ha ezeket kihagyod vagy rosszul hozod létre az Átalányadós egyéni vállalkozásod akár súlyos összegekkel is megrövidítheted magadat, és lehet hogy pár hónap múlva eszmélsz csak fel, hogy valami nem stimmel. Nem egyedi eset, hogy 100-200 ezer forintot is spórolhatott volna az adott vállalkozó, ha egy szakember hozza létre a vállalkozását, így érdemes körültekintően eljárni. Amennyiben nem vagy biztos benne, hogy mindent jól csináltál itt jelentkezz.

5. lépés: Amire még szükséged lesz

Számlázó program: Számlázáshoz használhatsz akár ingyenesen számlázó programot is. (Amit mi szívesen ajánlunk az a szamlazz.hu.) Számlatömböt mi már egyáltalán nem ajánlunk az online számla kötelezettség miatt, ami azt jelenti, hogy minden számlát továbbítani kell a NAV felé. Program esetén ez automatikus, kézi számlatömbnél viszont manuálisan kell megtenni minden egyes számlakiállítás után.

Bélyegző, de csak ha szeretnél. Nem kötelező! Ajánlott, ha sok kézi számlát, illetve nyugtát kell kiállítanod. (online számlázók esetében erre nincsen szükség)

Bevételi nyilvántartás, amiben a bevételeidet vezeted. Ez szintén kötelező. Ez alapján kerül bevallásra a bevételed. (Ha minket bízol meg Átalányadós vállalkozásod könyvelésével, természetesen mi ezt is naprakészen vezetjük, amihez online hozzáférést is biztosítunk számodra.)

♦ Külön vállalkozói bankszámla nem kötelező, amíg alanyi mentes a vállalkozás, így nyugodtan használható egy magánbankszámla is vagy akár Wise számla, Revolut számla.

♦ És persze jó sok megbízás, így sok sikert kívánunk neked a vállalkozásodhoz! 🙂

♦ Fontos, hogy mindenről adj számlát és minden bevallás és adófizetés időben legyen teljesítve. Ellenkező esetben akár ki is rakhatnak az Átalányadóból.