Mivel Átalányadóban nincsen költségelszámolás, csak úgynevezett költséghányad, így jellemzően a szolgáltató szektornak éri meg a leginkább ezt az adózási módot választani. Ide tartoznak a programozók, szoftverfejlesztők is. Manapság nem csak itthon, de külföldön is kapkodnak az ilyen szakemberekért, így nem ritka, hogy valaki külföldre is szeretne számlázni.

Példánkban IT területet választottunk, de gyakorlatilag bármi mást is választhattunk volna a szolgáltató szektorban. (marketing, tanácsadás, stb.)

Lényeg, hogy most nem termékértékesítésről beszélünk, hanem kifejezetten szolgáltatásról.

Lehet külföldre számlázni Átalányadósként?

Ez a leggyakoribb kérdés, ami első körben felmerül. A válasz természetesen igen. Nincsen akadálya, hogy Átalányadósként külföldre számlázz szolgáltatást, ugyanakkor több dologra is figyelned kell Átalányadó könyvelés, számlázás szempontjából. Nézzük ezeket részletesebben.

six 10 euro on a table

EU-n belül vagy harmadik országba történik a számlázás?

Amennyiben Európai Union belül számlázol, akkor saját és partnered közösségi adószámára is szükség lesz, amelyet majd fel kell tüntetned az általad kiállított számlán.

Amennyiben nincsen közösségi adószámod, akkor igényelni kell.

Előfordulhat, hogy EU-s partnerünknek nincsen közösségi adószáma, mert bizonyos országokban ezt például adott bevételhez kötik. Ebben az esetben az ő adószámát nem kell feltüntetned a számlán és ugyan úgy kell eljárnod mintha itthonra számláznál.

EU-n kívüli partner esetén szintén nincsen szükség közösségi adószámra, de ebben az esetben NEM úgy kell eljárni mintha itthonra számláznál. Olvass tovább!

Ha Átalányadósként külföldre számlázok ÁFÁ-s leszek?

Amennyiben külföldre számlázol Átalányadósként, akkor az úgynevezett „ÁFA hatályán kívüli” szolgáltatásnak minősül, ezáltal nem vonódik le az alanyi mentes keretből.

Például van olyan szoftverfejlesztő ügyfelünk, aki összesen évi 20 millió forintot számláz amerikai cégeknek. Függetlenül attól, hogy átlépi a 12 millió forintot, ezt még mindig alanyi mentesként teszi.

Ha az EU-s partnerünknek nincsen közösségi adószáma vagy magánszemélynek számlázunk, akkor fő szabály szerint – néhány kivételtől eltekintve – úgy kell eljárni mintha egy magyar adóalanynak számláznánk, így ezek az összegek már levonódnak az alanyi mentes keretünkből.

Milyen plusz teendővel jár, ha Átalányadósként külföldre történik számlázás?

  • A számlát TEHK vagy ÁTHK (áfa területi hatályán kívüli) ÁFA kulccsal kell kiállítanod.

  • A számlára az alábbi szöveget kell feltüntetned (NAV által megfogalmazva): „Áfa tv. területi hatályán kívüli esemény az Áfa tv. 37. §-ának (1) bekezdése alapján. Ezzel összefüggésben az Áfa-t a megrendelő adóalany saját tagországában rendezni köteles.”

  • Ha közösségi (EU-n belüli) a partner, akkor mindkét fél közösségi adószámát fel kell tüntetned a számlán (amennyiben van neki)

  • Ha devizában történik a számlázás, akkor az aznapi MNB árfolyamot fel kell tüntetned a számlán (legtöbb programba be van építve, hogy hozza az árfolyamot)

  • Adott hónapról el kell készíteni egy nullás ÁFA bevallást, melyben tájékoztató adatként be kell írnunk a külföldi szolgáltatás ellenértékét

  •  Az EU-n belüli ügyletekről az ÁFA bevalláson felül egy közösségi összesítő nyilatkozat leadása is szükséges

Lényegében ennyiben tér el a külföldre történő szolgáltatás számlázása. A számla nyelve lehet angol, német vagy egyéb idegen nyelv és természetesen magyar is. Ökölszabálynak elmondható, hogy nekünk, mint magyar vállalkozónak, mindig a magyar jogszabályoknak megfelelően kell a számlát kiállítanunk, függetlenül attól, hogy a külföldi partner ezt esetleg nem is igényli.

Összegezve, nem kell megijednünk, ha Átalányadósként külföldre szeretnénk számlázni. Viszont tapasztalatunk alapján a fentieket elég sok könyvelő nem ismeri pontosan, így érdemes átbeszélni, hogy milyen plusz feladatokat jelenthet számára, ha a továbbiakban külföldre is fogunk számlázni.