Átalányadóban a járulékok mértéke több dologtól is függ, de ebben a cikkben megpróbáljuk nagyon leegyszerűsítve megmutatni neked, hogy mekkora adóval tudsz kalkulálni Átalányadósként.

Számos Átalányadó kalkulátor érhető el a témában, amik többsége pontosan számol. Mégis azt tapasztaljuk, hogy vannak vállalkozók, akik ennek ellenére nem látják tisztán az adó mértékét. Ezeket a kalkulátorokat érdemes használni, de ha csak egy számot szeretnél megjegyezni Átalányadósként, az összes adót illetően, akkor ez a cikk neked szól. Fontos, hogy a leírtakban speciális esetekkel nem kalkulálunk. (pl.: esetleges SZJA kedvezmények, 90%-os költséghányad)

thinking woman with notebook

Röviden a lényeg, hogy mennyi adót kell fizetned Átalányadósként:

  • 1. verzió:

    Amennyiben szolgáltatást szeretnél nyújtani például tanácsadóként, szoftverfejlesztőként, programozóként, grafikusként, mérnökként vagy projektmenedzserként (vagyis leegyszerűsítve nem igazán vannak fix magas költségeid), akkor az Átalányadó szabályai alapján 40%-os költséghányadba tartozol, és ebben az esetben mindent beleszámítva nagyjából 30% adóval tudsz kalkulálni Átalányadósként.

  • 2. verzió:

    Amennyiben 80%-os költséghányadba tartozol például kertész, villanyszerelő, fényképész, festő, klímás, járművezető oktató (mert ők azok, akik jellemzően nagyobb költséggel működnek), akkor mindent beleszámítva nagyjából 10% adóval tudsz kalkulálni Átalányadósként.

Mi változik Átalányadózás másodállásban, Átalányadózás főállás mellett?

A korábban leírtakhoz hozzátartozik, hogy Átalányadóban van egy mentes határ (2023-ban ez 40%-os költséghányad mellett évi 2,3M Ft, 80%-os költséghányad mellett pedig 7M Ft), ami alatt, főállás mellett (vagyis másodállású vállalkozóként) vagy nappali tagozat mellett nem kell járulékot fizetni.

Főállású átalányadós egyéni vállalkozóként pedig „csak” havi 98ezer Ft a járulék, ami a garantált bérminimumra számított TB-t és SZOCHO-t jelenti.

Fontos, hogy főállású, Átalányadós vállalkozóként a mentes határ alatt és felett is számolni kell ezzel a 98ezer forintos járulékkal, függetlenül a bevétel nagyságától.

Átalányadós adók táblázatba rendezve:

Átalányadó adók táblázatba bemutatva

Átalányadós költséghányadokról röviden:

A költséghányadok a törvény alapján úgy vannak meghatározva, hogy akik jellemzően több költséggel működnek (pl.: építőiparban, gyártásban tevékenykedő vállalkozók) ők nagyobb költséghányadot (80%) tudnak alkalmazni. Akik kevesebb költséggel működnek (pl.: szolgáltató szektorban tevékenykedő vállalkozók) ők kisebb költséghányadot (40%) tudnak alkalmazni.

A költséghányad mértéke nem szabadon választható, hanem a felvett tevékenység alapján kerül meghatározásra. Bővebb infó: Átalányadó költséghányadokról.

A fenti, összesített, Átalányadós fizetendőkben már benne vannak a járulékok, iparűzési adó, kamarai hozzájárulás, sőt még az Átalányadós egyéni vállalkozói könyvelési díj is.

Lényeges, hogy az adókat nem minden hónapban kell befizetned. Mert kamarai hozzájárulás és iparűzési adó évi egyszer esedékes, járulékok pedig negyedévente.

Ugyanakkor összesítve, éves szinten a korábban említett százalékos adókkal tudsz tervezni, de ha ránk bízod Átalányadós egyéni vállalkozásod könyvelését, akkor csak annyi dolgod lesz, hogy az általunk kiközölt adót az adóértesítőnkben megjelölt határidőig befizeted.