ÁTALÁNYADÓS EGYÉNI VÁLLALKOZÁS SZÜNETELTETÉS ÉS ÚJRAINDÍTÁS LÉPÉSEI

  • Szünetel a vállalkozásod, de a NAV továbbra is bevallásokat hiányol?

  • Úgy tűnik, mintha az önkormányzat felé is tartozásod lenne?

  • Vagy a háziorvosnál derült ki, hogy nincsen TB-d?

időkérés kézzel mutatva

Ha a fenti pontok közül egy is igaz rád, akkor nem megfelelően lett elindítva az Átalányadós vállalkozásod szüneteltetése / újraindítása. A jó hír, hogy a legtöbb esetben ez visszamenőleg javítható. Görgess lejjebb a pontos lépésekért!

Lényeges, hogy itt nem megszüntetésről, hanem szüneteltetésről beszélünk, mert megszűnés esetén 2 évig nem lehetsz újra Átalányadós.

Átalányadó szüneteltetés elindításának lépései a következők:

  • be kell jelenteni a webes ügysegéden

  • záróbevallást beadni az önkormányzat felé

  • amennyiben a vállalkozás mellett nincsen munkaviszonyod akkor automatikusan bekerülsz az egészségbiztosítási szolgáltatási járulék megfizetése alá, hogy továbbra is biztosított maradj. Ennek összege jelenleg havi 9600 Ft. Ez utólag fizetendő, minden hónap 12.-ig. Az alábbi számlaszámra:

NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék: 10032000-06055826

Közleménybe az adóazonosító jeled írd!

Átalányadó szüneteltetésről röviden:

A szüneteltetés nem összekeverendő a megszüntetéssel. Utóbbit csak nagyon ritka esetben javasoljuk, mert megszűnés esetén 2 évig (pontosabban adott évben + 1 évig) nem lehet újra Átalányadós az egyéni vállalkozás.

Fontos, hogy a szüneteltetés ideje alatt a vállalkozás nem folytathat tevékenységet, vagyis nem számlakiállításhoz kell kötni, hogy aktív vagy passzív a vállalkozás, hanem hogy történt munkavégzés vagy sem.

A szüneteltetés időtartama minimum 1 hónap és maximum 3 év lehet (2021.július 1-től, korábban 2 év), ezt követően a vállalkozás automatikusan megszűnik. Az átalányadós keret csökken, míg az alanyi mentes keret nem csökken a szüneteltetett hónapokkal.

Az Átalányadó szüneteltetéssel nem érdemes megvárni a hónap végét, mert járulékfizetési kötelezettségünk keletkezhet, így ha már nem szeretnénk dolgozni a vállalkozásban, akkor érdemes mielőbb elindítani szüneteltetést.

A járulékokat mindig utólag kell fizetni, vagyis ha ebben a hónapban kezded a szüneteltetést, akkor adott hónapról még keletkezhet járulékfizetési kötelezettség, amit negyedévet követő hónap 12.-ig kell megfizetned.

Átalányadó újraindítás, aktiválás lépései pedig a következők:

  • szintén be kell jelentened a webes ügysegéden

  • változásbejelentőt beadni az önkormányzat felé

  • TB-t már nem kell tovább fizetned

Átalányadó újraindításról / aktiválásról röviden:

A járulékokat mindig utólag kell fizetni, vagyis ha ebben a hónapban újraindul az Átalányadós vállalkozásod, akkor legkorábban jövő hónap 12.-ig kell fizetned járulékot erre az időszakra, amennyiben keletkezett. (Figyelembe véve, hogy Átalányadó esetében 2023-tól negyedéves bevallási kötelezettség van.)