A cikk nem az alapbeállításokról szól, mert jellemzően ezeket mindenki ismeri, így ezekre csak röviden, nagyon leegyszerűsítve térünk ki:

Vagyis ha magánszemély / magyar cég felé számlázunk, akkor alanyi mentesként AAM áfakulcsot használunk, amennyiben esetleg külföldi cégnek számlázunk szolgáltatást, akkor TEHK /ÁTHK (ÁFA területi hatályán kívül) kulcsot használunk. ÁFÁ-s a vállalkozásnál pedig a legtöbb esetben (néhány kivételtől eltekintve) 27%-os ÁFA kulcsot használunk.

Ezek a látható adatok, melyekről könnyedén meg lehet állapítani, hogy helyesen vannak megadva vagy sem.

Azonban az Online számla bevezetésével több háttéradatot is továbbítanak a számlázó szoftverek a NAV rendszerébe, melyekre kevés figyelmet fordítunk, annak ellenére, hogy a NAV ezeket az adatokat idővel biztos, hogy szigorúbban fogja nézni.

De miről is van szó pontosan:

A kiállított számlák esetében azt látjuk, hogy sokan nem megfelelően töltik ki a partner adatait, aminek eredményeként a számlázó program téves adatokat küld a NAV felé.

Jellemzően külföldi cégeknek és magánszemélyeknek történő számlázáskor jelentkezik a probléma:

Amennyiben számlakiállításnál nem adunk meg adószámot, valamint a partneradatoknál sem jelöljük, hogy kinek (természetesen személy, belföldi vagy külföldi adóalany) történik a számlázás, akkor a számlázó program automatikusan magánszemély megjelöléssel fogja továbbítani a NAV felé a számla részleteit.

Akkor is ha mondjuk a partner egy olyan külföldi cég, akihez nem tudjuk vagy egyszerűen csak nem írtunk be az adószámot. Lényeges, hogy mivel magából a szövegből a számlázó nem tudja kitalálni, hogy cégről vagy magánszemélyről van szó, így ezt valamilyen módon jelölni kell. Vagy írjunk be adószámot, vagy a partneradatoknál jelöljük, hogy természetes személyről esetleg cégről van szó.

Nagyon fontos, hogy ezeket az adatokat helyesen adjuk meg, mert különben téves adatok kerülnek a NAV rendszerébe.

Ez a számlaképen egyébként nem látszik, csak azokon az adatokon, amiket a NAV rendszerébe továbbít az adott számlázó program.

Hogyan számlázzunk helyesen

Összegezve a helyes számlakiállítás:

  • külföldi céget szamlazz.hu-ban: „EU-n kívüli” vagy „EU-s vállalkozás” megjelöléssel; Billingo-ban: „Külföldi, egyéb” megjelöléssel kell feltüntetni, továbbá a külföldi cég adószámát is meg kell adni

  • magánszemélyt (mindegy, hogy belföldi vagy külföldi) természetes személyként kell kezelni. Szamlazz.hu-ban: „Nincs adószáma” megjelölés; Billingo-ban: „Adószámmal nem rendelkezik (Természetes személy)” megjelölés

Ezeket mindenképpen ellenőrizd és adott esetben javítsd a számlázóban!

Mit tegyek a korábbi számlákkal, ha eddig rosszul voltak beállítva?
Csak ez miatt nem szükséges sztornózni/helyesbíteni, mert maga a számla képe helyes, csak a háttéradatok nem stimmelnek, amit egyelőre nem használ a NAV, de mindenképpen érdemes már most beállítani, hogy rendben legyen.

Mit tegyek, ha nem ismerem a külföldi partner adószámát?
Ebben az esetben a partnertörzsben szükséges jelölni, hogy milyen adóalanynak (magánszemély, külföldi cég) állítjuk ki a számlát, mert csak a szöveg alapján nem fogja tudni kitalálni a számlázóprogram, hogy külföldi cégről vagy magánszemélyről van szó.

Hogyan számlázzak a továbbiakban?
Érdemes először felvinni a partnert a partnertörzsbe, majd megadni minden szükséges adatot és csak ezt követően kiállítani a számlát.